Rezerviraj
  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
(BOOK DIRECT = BEST PRICE)
  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu

Rezerviraj online

PROVJERI CIJENE (BOOK DIRECT = BEST PRICE)

Biciklistička ruta od Tučepi do Podbiokovlja

Bike tura Podbiokovlje: Tučepi - Baško Polje - Bast
Udaljenost: 34 km
Povećanje nadmorske visine: 759 m
Podloga: asfalt 50%, makadam 50%
Težina 3/5Na ovoj ruti, koja je poput niza najljepših jadranskih razglednica, dodirnut ćete more, otkriti skrivene plaže, provlačiti se kroz divljinu morskih stijena i doživjeti svu snagu i moć drevnog Biokova.


Ako bih morao birati, a svaka mi je ovdašnja ruta posebna i draga i na svakoj sam iz drugog kuta proučio, ali i doživio fantastičnu Makarsku rivijeru, teška srca bih priznao da je ruta kroz Podbiokovlje i Makarsku - ipak najljepši izlet.

Otkrit ćete i pitomu stranu Biokova, proći poljima i šumama, osjetiti mir u ovdašnjim selima okruženim vjekovnim maslinicima. Kada se ipak zađete u vrleti Podbiokovlja, uvijek se, ako to želite, možete spustiti do Jadranske magistrale i obale.

Ovim će izletom biti zadovoljni i rekreativci, ali i oni željni izazova, a pogodan je za trekking i mountin bicikle. A sad, kaciga na glavu i krećemo!

Iz Bluesun hotela Alga šetnicom skrenite desno i nakon kilometar vožnje, kod hotela TUI BLUE Jadran po malom usponu krenite po makadamu prema Makarskoj. Prije ulaska u Park šumu Osejava, svakako bacite još jedan pogled prema Tučepima i beskrajno dugoj plaži.

Ubrzo ćete laganim usponom, pa onda nizbrdicom stići do prekrasnih vidika prema Biokovu, ali i moru i otocima. Do uređenih vidikovca treba skrenuti sa staze kojih stotinjak metara lijevo, no isplati se. Kristalno more, zelena borova šuma i bijele stijene Biokova prizori su koji ćete zabilježiti vašim kamerama.

Nakon sedam kilometara vožnje stići ćete u Makarsku. E sad, samo o Vama ovisi kojom brzinom, jer kao što sam već i rekao - ova vožnja nalik je neprekidnom nizu razglednica, te ćete se sigurno često zaustavljati kako biste snimili još jednu i još jednu i još jednu fotografiju...U gradu možete zastati sada ili pri povratku. Također, ovdje se možete opskrbiti, no trgovina i kafića ima i putem uz obalu. Nešto ih je manje u planinskom dijelu, ali zato ste, zatreba li vam nešto, uvijek dobrodošli u neku od starih kuća ili novouređenih imanja.

U predsezoni i posezoni, kada je kupača manje, uistinu je lijepo voziti uz mora kraj bezbroj restorana, kafića, štandova sa suvenirima, te hotela i terasa. Nakon četiri kilometara, slijedi ulazak u posve drugačije Podbiokovlje.

Sa zadnjim plažama Makarske, prestaje asfalt, ulazite u šumu, a potom stižete do golih stijena koj su carstvo za šetače i bicikliste. Možete voziti, no samo ako ste jako iskusni; preporučujem da među kamenjem ipak gurate bicikl.

Vjerojatno ćete ionako ovdje zastati radi kupanja ili fotografiranja.Uostalom, nisam li već spomenuo da je ovo najljepša ruta?

Kada nastavite, očekuje Vas 12 kilometara vožnje. Prva naseljena stanica je pitoreskno ribarsko selo Krvavica, a zatim Promajna.Udahnite ovdašnju atmosferu, pospremite viđeno u ladicu uspomena ili opet izvadite fotoaparat - ovi prizori vrijede svakog stajanja.

Laganom vožnjom po asfaltiranim ulicama stići ćete do šetnice kojoj ulazite u Baško polje. Na označenoj maloj raskrsnici skreće se desno za Bast i prema Biokovu. Mali uspon do Jadranske magistrale dug je jedan kilometar.

Nastavljate po magistrali malo lijevo, pa vrlo brzo skrećete desno na malu i ne baš prometnu cestu. Ovdje odmorite, jer čeka Vas uspon ka selu Bast.

Iako nije dug, tek oko 2 kilometra, nije baš sasvim jednostavan - ispočetka lagan, no s usponom postaje teži.Ma koliko Vam bilo naporno, uživat ćete u pogledu na drevne maslinike, vinograde i Baško polje.Selo Bast je raštrkano, a pažnju privlači gotička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.Tu je i veliko parkiralište, klupe za odmor i izvor pitke vode.Nakon vožnje po relativno finoj podlozi i uz more ili kroz lijepe pitome krajolike, slijedi malo avanturizma. Oni kojima je ovo bilo dovoljno, istim putem mogu se vratiti natrag ili svratiti do Baške Vode.

Od Tučepa do Basta ima 17 kilometara i uz zaustavljanja treba Vam oko dva i pol sata, nešto manje natrag. Makadamski put koji slijedi nije dug, kojih sedam kilometara, ali će Vam pružiti puno zadovoljstvo brdske vožnje uz stalne uspone, ali i atraktivne nizbrdice.

Prva tri skretanja desno treba propustiti, osim želi li se netko vratiti iz planinskog dijela prema moru. Biciklisti koji nastave Podbiokovljem osjetit će planinski masiv, ali vidjeti beskraj i obzor Jadranskog mora.

Biokovo je naizgled golo, no to uopće nije tako. Na ovoj ruti vozite kroz njegov šumski dio i zaklonjeni ste od sunca. Kod kote koja podsjeća na kraj dionice, pregledna je visoravan i vatrogasna osmatračnica. Tu skrenite lijevo i polako se spuštajte prema Makarskoj.

Za prosječnog rekreativca ovo bi bilo sasvim dovoljno brdske vožnje. Želi li netko, uvijek može nastaviti prema selu Makar nad Makarskom i tako se vratiti. No treba računati da je za ovaj pothvat potrebno dosta snage i vremena.

Put koji smo mi predvidjeli, cijelom dionicom dugom oko 2 kilometra ima lagan spust. Kako se približavate naseljima uskoro prelazite na asfalt i vijugavim putem i serpentima stižete do Svetišta Vepric.

Opreza nikad dosta jer ovdje prelazite Jadransku magistralu, budite pažljivi! Nastavljate desno, na prvom semaforu i po šetnici prema Makarskoj. Ovaj izlet prema želji možete kreirati ili nadopuniti.

Cesta od Makraske do Tučepa je kratka ali i vrlo prometna, tako da se povratak do tučepa i Bluesun hotela Alga preporučuje kroz park šumu Osejava, istim putem kojim ste i krenuli.

Ruta je ukupno duga 33,5 kilometara. Oni koji žele samo dobar trening proći će je brzo, no oni koji žele uživati, nešto vidjeti, odmoriti ili okupati se mogu računati da će to biti bike izlet koji će ispuniti dan. I to ne bilo kakav dan.
Bluesun hotels & resorts

Izrada internet stranica WEB Marketing - Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS

vrh stranice