Rezerviraj
  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Promo code
(BOOK DIRECT = BEST PRICE)
  • Instant potvrda
  • 100% Sigurno
  • Plati u hotelu
Promo code

Rezerviraj online

PROVJERI CIJENE (BOOK DIRECT = BEST PRICE)

Uspon na vrh Biokova - nestvarni pogledi s 1700 m nadmorske visine

Ruta 1: Tučepi – Sv. Jure Biokovo
Udaljenost: 60 km
Povećanje nadmorske visine: 1762 m
Podloga: asfalt 100%
Težina 5/5Pripremite se na avanturu za profesionalce - osvajanje vrha Sveti Jure na Biokovu i to najvišom prometnicom u Hrvatskoj.


„Samo je nebo iznad Biokova“, izreka je u ovom kraju. I nije daleko od istine.

Za ovaj zahtjevan pothvat potrebna je vrhunska fizička sprema. Vrh je nagrada sam po sebi, a potom i pogled koji se prostire preko Jadrana, sve do Italije i Alpa.Da bi ste doživjeli Biokovo možete odabrati i neki drugi vrh. Uspon do Vrata Biokova i popularnog izletišta dug 11 kilometara dobar je početak. Bude li snage, volje i vremena odvažni mogu pedalirati do predjela Vlaška vrata koja su na četrnaestom kilometru uspona.

Ovdje, nad surovim biokovskim liticama nalazi se malo kameno sklonište i vidikovac s kojeg je pogled prema Tučepima uistinu nestvaran. Na ovom izletu trebate uzeti u obzir da će vam panoramski pogledi i inače oduzeti dosta vremena.Znatiželja će vas sigurno navesti u obilazak bioloških i hortikularnih raznolikosti tako da je obilazak Parka prirode Biokovo najbolje planirati kao cjelodnevni izlet.

Uz malo odvažnosti isplati se doći do Vošca. S glavne ceste na sedamnaestom kilometru treba skrenuti lijevo i kroz malu visoravan punu kraških vrtova stići ćete do šume i parka. Na ovom se mjestu, na 1350 metara nadmorske visine možete odmoriti i okrijepiti.

Dok vas prati ugodan povjetarac, očekuje vas još dvadesetak minuta hoda po planinarskoj stazi do vidikovca. Ovdje se vidi sva surova i zapanjujuća ljepota Biokova i puca odličan pogled na Makarsku, a otok Brač je kao na dlanu. Ovo je jedan od onih trenutaka koje ćete sigurno željeti ovjekovječiti.Sam vrh Vošac gdje se nalazi i planinarski dom udaljen je još koji petnaestak minuta. Oni koji planiraju pedalirati do vrha Biokova, Sv. Jure, obilazak Vošca mogu planirati pri povratku. Vlaška vrata su tik uz prometnicu i ondje uvijek možete kratko zastati, bez obzira na plan bike izleta.

Prosječnom rekreativacu od Tučepa do Vrata Biokova sigurno će trebati dva do tri sata vožnje. Uz odmor na Vlaškim vratima treba 30 minuta i toliko do Vošca. Da biste stigli nadomak sv. Jure , najvišeg vrha Biokova, na 1762 m nadmorske visinne računajte tri do četiri sata.S predjela Vošac dobro ćete ga vidjeti. Onaj tko ima snage i volje može nastaviti. Treba računati na niz zahtjevnih serpentina do samog vrha, ali i na dodatna dva sata vožnje. No može se doći do planinarskog doma u podnožju. Odmoriti i onda eventualno nastaviti u finalnu vožnju do vrha.

Ne kaže se bez razloga da je samo nebo iznad Biokova. Od Tučepa do vrha Biokova ima trideset kilometara i za to vam je potrebno oko pet ili šest sati. Na uspon ne biste trebali poći bez minimalno 3 l tekućine, energetskih dodataka i hrane.

No, u ljetnim mjesecima, a posebno vikendom, otvoreni su objekti Vrata Biokova i Vošac gdje je moguća opskrba i okrjepa.

Pri usponu uživat ćete u svakom prijeđenom kilometru. Cijeli put će vam ostati duboko usađen u sjećanju. Nastojte na ovoj ruti kamerom ili mobitelom snimiti i zabilježiti što više materijala. Uvijek ćete mu se s veseljem vraćati.Posjet Biokovu je odličan bike izlet. Cesta je uska i nije prometna. No, opreza nikad dosta. Sve je više posjetitelja koji dolaze autom na Biokovo, no uglavnom stižu do predjela Vrata Biokova.

Cijelim putem treba biti iznimno pažljiv i voditi računa o ostalim sudionicima u prometu. Za razgled i fotografiranje bit će vremena. Radi dinamike i ritma vožnje možda je to bolje ostaviti za povratak s Biokova.

Neka vas ne iznenadi snijeg na Biokovu. Dakako, ne na kolniku, no po neosunčanim najvišim predjelima planine ima ga gotovo cijele godine, a do lipnja čak i u usjecima i pri samom vrhu uz cestu na sjeverom dijelu planine.Ono na što treba obratiti izrazitu pozornost pri bike izletu na Biokovo je vrijeme. Svakako planirajte odlazak u doba kada nisu predviđene oborine ili jak vjetar. No, uhvati li vas ipak nevrijeme, osobito u proljeće, probajte se skloniti u nekom od objekata putem.

Naime, temperatura se ovdje u trenu može spustiti za desetak ili više stupnjeva. Stoga na izlet treba ponijeti jaknu i rezervnu odjeću bez obzira što je u priobalju ljeto. Na cesti su vrlo često i djelatnici Parka prirode koji vam mogu pomoći kao i žurna služba na broju 112.


Svima bih savjetovao da iz Tučepa na uspon krenu cestom prema Vrgorcu, kako se ne biste iscrpjeli, a da još zapravo niste ni kročili u avanturu. Cesta iz Tučepa prema Biokovu je izrazito strma. No, zato ju možete koristiti pri povratku.Dakle, pravac Makarska gdje na samom ulazu u Makarsku skrećete desno i nastavljate prema Vrgorcu i tako do ulaza u Park prirode Biokovo gdje počinje biokovska cesta. Pri povratku, vožnja se može skratiti nakon izlaska iz Parka prirode - dolaskom na cestu koja ide iz Vrgorca, nakon 500 metara, u Gornjim Tučepima skrećete strogo lijevo i vrlo brzo ćete doći do Tučepa i svoje polazne točke.

I dolaska na cestu koja ide iz Vrgorca se nakon petsto metara u Gornjim Tučepima skreće strogo lijevo. I vrlo brzo ćete stići do Tučepa i do svoje polazne točke. Označio sam ovaj izlet na skali težine od jedan do 5 - čistom peticom, a sada ju možete dodijeliti i sebi. Zavrijedili ste odlazak na masažu i predah u Hygge baru, bez ikakve brige.

Festival za cikloturiste čeka vas ako rezervirate svoj odmor u certificiranom bike hotelu Alga u Tučepima. Možete rezervirati online ili nam se javite na mail reservations@bluesunhotels.com ili na broj telefona +385 1 3844 288, a mi ćemo vam poslati ponudu u najkraćem mogućem roku.
Bluesun hotels & resorts

Izrada internet stranica WEB Marketing - Upravljanje internet stranicama EasyEdit CMS

vrh stranice

Odaberite broj gostiju

- +
- +

Osobe od 16 i više godina smatraju se odraslima.